top of page

בטיחות ותברואה

מי מאיתנו לא שומע את המשפטים האלה לפני תכנון הטיול לאפריקה ? 

"שמעתי שמסוכן שם!" "את תחזרי עם מחלות!"​

אז... האמנם?

קודם כל חשוב שנבין מאין מגיעה התפישה הרווחת הזו לגבי יבשת אפריקה-

ואולי התשובה באמת טמונה במילה "יבשת". אפריקה כפי שנתפשת כיום באמצעי התקשורת מצטיירת כמקשה אחת, ולפעמים אפילו כמדינה אחת. כראייה לכך- אחד החיפושים הפופולריים בשנת 2015 בנוגע לאפריקה בGOOGLE היה-

"האם אפריקה היא מדינה?". 

כאשר מתפרצת מחלה באחת ממדינות היבשת הענקית זועקות כותרות העיתונים "מגיפה באפריקה".

כאשר מתרחש אירוע טרור במדינה קטנה במערב היבשת גם אז מיטב אתרי התקשורת יפרסמו בכותרות "מלחמה באפריקה", כך שנדמה שכל אירוע שקורה במדינה מסויימת ביבשת משפיעה לחלוטין על כולה ומכאן נוצרת מיס-הקונספציה התמידית לגבי היבשת.

בפועל- אפריקה, היא היבשת השנייה בגדולה בעולם. יש בה 54 מדינות ומעל ל2000 שפות, תרבויות שונות ומצבים שונים.

(האם אפריקה היא מדינה? גוגל)

אז נכון, ישנם איזורים מסוכנים ביבשת, ויש גם איזורים בהם רמת התברואה אינה מספקת. מדובר באיזורים ספציפיים ולמטרה זו הבאנו בפניכם במאמר זה את המקומות שכן תצטרכו להכיר בכדי להימנע מהגעה אליהם, ואת מיטב הטיפים בנושא התברואה.

 

עוד על תברואה באפריקה תוכלו לשמוע בהרצאתנו- "שבירת מיתוסים מוכרים על יבשת שאינה מוכרת", בערב 'אפריקה'.

​​

ביטחון-

ישנם איזורי קונפליקט ביבשת והדרך הטובה ביותר להישאר מעודכנים היא להתייעץ בקבוצת הפייסבוק והוואטסאפ, וכמובן- לעקוב אחר המפה המתעדכנת של אזהרות מסע (משרד החוץ).

(לחצו על התמונה למפת אזהרות המסע המעודכנת- משרד החוץ)

בטחון אישי

בערים הגדולות, כמו בכל מקום בעולם, יש מקומות שעדיף לא להסתובב בהם בלילה. אבל כאן גם מגיע הסייג- אל תתנו לעובדה זו לגרום לכם לפספס את היופי בחיי הלילה המגניבים של חלק מהערים באפריקה – פשוט, כשיוצאים לבלות – עשו זאת בחוכמה ובערנות, אחרי התייעצות והבנה שאתם מתהלכים באזורים בטוחים.

 

כיוסים

במירב המדינות בהן נהוג כיום לטייל באפריקה, אין זה נפוץ שמתרחש שוד אלים (כפי שהסיפורים מספרים על דרום אמריקה וכד'), כמובן שגם לעובדה זו יש יוצאי דופן ועל כן חשוב לקרוא על המדינות ולהבין את הלך הרוח המקומי. 

דבר שכן רווח בערים הגדולות ביבשת היא תופעת הכיוס. שמרו על כיסיכם כפי שהייתם שומרים עליהם בסאב-וויי בניו יורק.

לטייל באפריקה כאישה

כל כך רבות הן התרמילאיות שיעידו שאפריקה נפלאה, תרמילאיות ישראליות ומהעולם שטיילו לבד או בזוגות ביבשת. 

למען האמת- קהילת תרמילאי אפריקה מורכבת ברובה מבנות !

למטרה זו איגדנו עבורכם מאמרים בנושא, שכתבו תרמילאיות נפלאות-

לטייל כאישה באפריקה- (לינק)

אישה לבנה באפריקה- (לינק)

תברואה

גם בנושא התברואה קיימת המיס-קונספציה, התפישה המוטעית כאילו היבשת כולה מוכת מחלות מהן אין אפשרות להתגונן- המציאות שונה בתכלית. ביכולתו של כל תרמילאי שעשה את עבודת המחקר הנכונה, הגיע למרפאת מטיילים, ביצע את החיסונים ומשתמש בכדורי המניעה לצרכים השונים- לחזור בריא ושלם!

בתי מרקחת ובתי חולים נפוצים כמעט בכל רחבי היבשת.

*הכתוב במאמר זה לא נרשם בידי רופאים. אנחנו תמיד מעודדים התייעצות עם גורמי מקצוע.

מלריה

מלריה היא מחלה הנגרמת על ידי טפיל, שמועבר לגוף האדם על ידי עקיצה של יתושה, שניזונה קודם מדמו של אדם חולה.
כיום, לצערנו, אין חיסון מונע למחלת המלריה.
התסמינים הראשונים של מלריה לסוגיה כוללים עליית חום שיכולה להיות מלוּוה בצמרמורות, בעייפות, בכאבי ראש, בכאבי שרירים ובבחילות. ייתכן גם בלבול. התסמינים האלה יכולים להופיע באופן מחזורי ולעיתים קרובות מלוּוים באנמיה ובצהבת.
אם אתם מרגישים התחלה של משהו שמוכר לכם כשפעת ביבשת, מומלץ לגשת ולהיבדק במרפאה המקומית.
המחלה יכולה להתפרץ החל משבעה ימים לאחר העקיצה ועד חודשיים לאחר היציאה מהאזור הנגוע, לאחר הפסקת הטיפול המונע. חשוב לציין שהמלריה גורמת למוות לרב במקרים בהם היא לא מטופלת כלל, ובמקרים בהם מבוצע טיפול כלשהו הסכנה למוות מצטמצמת כמעט עד לאפס. 

בטיול ביבשת מומלץ ופשוט להצטייד בכדורים המסייעים במניעת המלריה, היות ותפוצת המחלה רחבה ביבשת.

(מפת תפוצת המלריה ביבשת אפריקה)

מלרון או לריאם?

אנחנו לא נמליץ אישית על איזה מהכדורים למניעת מלריה כדאי ליטול ביבשת, אנא היוועצו במרפאת מטיילים בנושא.

ובכל זאת- מספר עובדות:

לריאם  (Lariam, Mefloquine)
המינון: כדור אחד, אחת לשבוע. מומלץ להתחיל בטיפול שבוע־שבועיים לפני ההגעה לאזור שבו יש מלריה ולהפסיקו חודש לאחר היציאה מהאזור הזה.

תופעות הלוואי השכיחות - על פי מחקרים - הן בחילות והפרעות בשינה. אלה תופעות קלות שבדרך כלל אינן גורמות להפסקת הטיפול. ייתכנו גם גם הקאות,שלשולים ודיכאון.
נדיר מאוד: הפרעות נפשיות קשות יותר. לשמועות על נשירת שיער אין תמיכה מחקרית.
חשוב לציין: חומרת תופעות הלוואי של התרופה ומספרן קטנים בהרבה מהאגדות האורבניות שנהוג לשמוע מגורמים לא מוסמכים שונים. התרופה אסורה לסובלים מהפרעות פסיכיאטריות שונות ולסובלים מפרכוסים ולאנשים שסובלים מהפרעות קצב המטופלות בתרופות מסוג חוסמי בטא. עלותה פחותה מזו של תרופת המלרון.

 

מאלארון (Malarone, Atovaquone/Proguanil)
המינון: כדור אחד, בכל יום. התרופה טובה נגד כל סוגי המלריה בכל האזורים בעולם. היא גורמת לפחות תופעות לוואי, באופן יחסי. המגרעת הבולטת שלה: היא יקרה ועל המטופל ליטול אותה בכל יום ויום. מומלץ להתחיל בטיפול יומיים לפני ההגעה לאזור שבו יש מלריה ולהמשיכו שבעה ימים לאחר היציאה מהאזור. השימוש בתרופה אסור לנשים בהריון, לילדים מתחת למשקל של 11 ק"ג ולאנשים הסובלים מאי־ספיקת כליות.

המלארון יכול לשמש גם כתרופה "מעכבת" ברגע שיש חשש למלריה.
אם מתגלים תסמינים כלשהם אפשר לקחת אותה ע"פ המינון המומלץ במקרה חירום (4 כדורים ביחד, פעם ביום, במשך 3 ימים) וזה מעכב את החמרת המחלה ונותן לכם יותר זמן להגיע לבית חולים.
מסיבה זו מומלץ גם למי שנוטל לריאם, או שלא לוקח תרופה נגד מלריה בכלל, להצטייד לפחות בחבילת מלרון אחת למקרה חירום.

בילהרציה

בילהרציה היא מחלה המועברת באמצעות זחלים של תולעים זעירות החיות במים מתוקים, שחודרות לגוף דרך העור ונצמדות למעיים או לדרכי השתן. התסמין הראשון עשוי להיות עקצוץ ולפעמים פריחה קלה באזור כניסת התולעת לגוף. כעבור שבועות אחדים עלול להתפתח חום גבוה, פריחות בעור, נפיחות של עיניים והשפתיים ושיעול. בשלבים מאוחרים יותר עלולים להופיע כאבי בטן, דם בשתן, חסימות בדרכי השתן, שלשולים ואף גידולים בדרכי העיכול. 
זה אמנם נשמע נורא ואיום, אך זה לא אומר בהכרח שאסור לרחוץ במים באיזורים בהם קיים חשש לבילהרציה.

במלאווי למשל, המדינה הידועה שבחופי האגם שבה (אגם מלאווי) ישנה נוכחות של הטפיל- ימליצו הרופאים במרפאת המטיילים כמעט בצורה אוטומטית שלא לרחוץ בו כלל. בפועל- המדינה בנויה כולה לחופי האגם והאטרקציות בה בהתאם לכך, קשורות בשכשוך במים, צלילה, שנירקול, שחיה ועוד. מירב המטיילים דווקא בוחרים שכן לנצל את מימי האגם ולרחוץ בהם מכיוון שאפשר למצוא בכל בית מרקחת כדורים נגד בילהרציה. את הכדורים נוטלים תקופה מסויימת לאחר החשיפה למים, ובמינון שייקבע בבית המרקחת בו תרכשו את התרופה. לרוב מדובר בנטילת הכדורים כמה שבועות לאחר החשיפה אל המים, אך אלו פרטים שידעו לתת לכם גם כן בבית המרקחת.

מותר לשתות את המים?

במרבית המדינות באפריקה לא מומלץ לשתות מים מהברז. זה לא כל כך מפריע כיוון שמים מינרלים הם טובים, זמינים ביותר בכל מקום שבו תהיו, וגם די זולים. לרוב דווקא כן ניתן לצחצח שיניים במים ולא צריך מים מינרלים למטרה זו. בחלקה הדרומי של היבשת- בזמביה, בוטסוואנה ונמיביה, באזורים המיושבים בערים הגדולות כבר ניתן לשתות מהמים, ובדרום אפריקה ככלל אפשר לשתות בכל המדינה מהברזים. (מוטב להיוועץ במקום בו תהיו).


לבדיקה יותר ספציפית לפי ערים- לחצו כאן

מותר לאכול ירקות? אוכל רחוב?​

הכי קל להגיד שאסור לאכול כלום, לפי ההגיון של 'מי שלא נכנס למים לעולם לא יטבע'. מנסיונם של מטיילים רבים אפשר לומר שבמרבית היבשת הפירות והירקות מצוינים, טריים וטעימים מאוד. כל אחד מכיר את גופו, ואם זה לא בשבילכם אז תמנעו מזה. אותו הדבר תקף לגבי אוכל רחוב – המונים כבר אכלו את זה ושרדו ואפילו נהנו מאוד. אנחנו לא ממליצים להחמיץ את החוויה- מנקודת מבט תרמילאית-לא רפואית.

דיזנטריה

היא שלשול חמור, המלווה לפי הגדרה בדם וריר בצואה, וכן בחום גבוה, הנובע מזיהום במערכת העיכול. המושג מתייחס יותר לתסמינים הנגרמים על ידי מחלות או מצבים בריאותיים שונים, ובדרך כלל אינו משמש כשם של מחלה בפני עצמה.
על החולים בדיזנטריה לשתות כמויות גדולות של נוזלים על-מנת למנוע התייבשות כתוצאה מהשלשול. במקרים חמורים נדרש עירוי תוך-ורידי כדי לספק את הנוזלים החסרים. לא מומלץ לצרוך תרופות נגד שלשול, שכן הן מאריכות את משך המחלה.
יש תרופות שמטפלות בדיזנטריה עצמה ולא בשלשולים, וכדאי לקבל מרשם אליהן במרפאת מטיילים.

פק"ל בריאות מומלץ ניתן למצוא ברשימת הציוד

bottom of page