top of page

פרוייקט "תן" באתיופיה

  • Twitter Social Icon
  • Facebook Social Icon

שם המחבר: שי קלוט

תאריך: 2.7.16

פרוייקט תן בגונדר, אתיופיה

הסבר על הפרויקט- כללי:

פרויקט תן הוא פרויקט שקשור לסוכנות היהודית אך פועל כ-NGO (ארגון לא ממשלתי).
אורך הפרוייקט- 3 חודשים.
לפרויקט ישנם כמה מרכזים ברחבי העולם, אתיופיה, גאנה ומקסיקו, וכן 2 מרכזים בישראל- בערד ובהרדוף.
רציונאל הפרוייקט הוא לשלב בין למידה ועשייה תוך כדי שמירה על זהות יהודית- רציונאל של ״תיקון עולם״. העשייה היא ההתנדבות עצמה והלמידה היא למידת התרבות וההיסטוריה של המקום בו מתנדבים את שפת המקום, וכן למידה של שיעורי ״מחשבת ישראל״ בנושאים יהודיים, חלקם מתקשרים להתנדבות וחלקם נושאים כללים.
אחת ממטרות העל של הפרויקט היא להפגיש בין צעירים יהודים מכל העולם ולכן בהתנדבויות עצמן רוב הפעמים לא יהיו רק ישראלים אלא עוד כמה חבר׳ה מעוד ארצות, ולכן שפת הפרויקט היא אנגלית.

מיונים:

תהליך המיון זהה על מנת להתקבל לכל אחד מהמרכזים.
הכל מתחיל בטופס קבלה שצריך למלא, את הטופס מוצאים באתר של ״פרויקט תן״, ניתן לחפש בגוגל ולמצוא ממש בקלות, את הטופס שולחים במייל ודי מהר אנשי הפרוייקט יחזרו אליכם ויציעו לכם מספר תאריכים שבהם תוכלו לבוא ליום המיון שנמצא בבניין הסוכנות בירושלים. ביום המיון עצמו תעברו כמה תכנים בנושאים שונים, וכן יבדקו את רמת האנגלית שלכם- תנאי הכרחי להשתתפות בפרוייקט. בסוף יום המיון תעברו ראיונות אישיים שבהם תישאלו עוד כמה שאלות אישיות וכן ישאלו אתכם לאיזה מן המרכזים אתם מעוניינים להגיע ולאיזה מחזור. כעבור כמה ימים עד שבועות תקבלו תשובה במייל אם התקבלתם.
לאחר מכן תאלצו להתחיל להסדיר תשלומים ולהתעסק בכל מיני טפסולוגיה כזאת ואחרת, ובנוסף להגיע ל2 ימי אוריינטציה, גם כן בבניין הסוכנות, שבהם תכירו את הקבוצה שאיתה תתנדבו, תבינו את רציונאל ההתנדבות, ותכירו את ההתנדבויות השונות שיש במרכז.

תשלומים:

עלות התוכנית היא 12$ ליום כפול 90 ימים, סה״כ- 1080$. את הויזה לאתיופיה מוציאים בשגרירות שמצאת בתל אביב, זאת ויזה עיסקית ל3 חודשים והעלות שלה היא 160₪.
בגדול, תוך כדי יוצאים לטיולים בסופשי שבוע פתוחים (יש סופש פתוח סופש סגור) וזאת בחירה שלכם אם לצאת, זה גם תלוי מה מספיקים בסופשים כי לפעמים הם יותר ארוכים תלוי בחגים שלנו ושל האתיופים, לנו הטיולים יצאו בסיבות ה470$. בנוסף יש את עניין המחייה עצמה בבית- ההוצאות השוטפות, אם מדובר על תמרוקים כאלה ואחרים, יציאות למסעדות, מזכרות, בירות (הבירה האתיופית זולה וטעימה) וכו.. כמובן שעניין המחייה משתנה מאדם לאדם אך זה משהו בסדר גודל של 400$ ל3 החודשים.

הסבר על המרכז בגונדר:

המרכז באתיופיה הוא בעיר גונדר שנמצאת בצפון מערב המדינה, המרכז בגונדר הוא המרכז הותיק ביותר מבין כל מרכזי פרויקט תן, קיים כבר יותר מ4 שנים. בגונדר מתמקדים ב4 פרוייקטים עיקריים: חינוך לא פורמאלי, חינוך מיוחד, בריאות וחקלאות. לכל קבוצה יש רכז מקצועי. אצלי במחזור לא היה חקלאות זה תלוי בעונות השנה... בכל אחד מהפרוייקטים יש תתי פרוייקטים, בכל אחד מהם הולכים בדרכ בבוקר לבית ספר להעביר שיעורים לילדים, כל פרוייקט במה שהוא מתמקד (לפעמים בצהריים, באתיופיה לומדים שבוע בוקר ושבוע צהריים), בחינוך לא פורמאלי הולכים לבתי ספר קבועים להעביר שיעורים באנגלית, מחשבים ומדעים. השיעורים הם שיעורי ״צ׳ופר״ ולא חלק ממערכת השעות של הילדים. בקבוצת בריאות הולכים לבתי ספר שונים ומעבירים שיעורים על היגיינה בעזרת מתורגמנים. בקבוצת חינוך מיוחד הולכים לבתי ספר קבועים לכיתות של עיוורים ולפעמים גם של ילדים מוגבלים ומסייעים למורים להעביר את השיעור. בצהריים בדרכ (עוד פעם- זה משתנה) יש דברים אחרים שעושים וזה משתנה בין הפרוייקטים, בחינוך א פורמאלי זה או ללכת למין תנועת נוער שהקימו אצלנו שהיא מחנכת למנהיגות, או למין בית ספר נייד להעביר שיעורים לילדי רחוב, בית הספר הוא של ארגון חיצוני לפרויקט תן שאנחנו פשוט משתפים איתו פעולה, או ללכת להעביר חוג על נושא חופשי בבית יתומים. בבריאות יש או ליצנות רפואית במחלקת ילדים או להתנדב במוסד של נשים עם פיגור שיכלי וילדים עם שיתוק מוחין. בחינוך מיוחד באחהצ הולכים למקום שגרים בו כמה חברה עיוורים בני 20 בערך ועוזרים להם בשיעורי בית וגם סתם מדברים איתם באנגלית ועוזרים להם לשפר את השפה.
 

חוויה אישית:

 

אני הגעתי לפרוייקט כחלק מ״טיול אחרי צבא״. היה לי ברור שאני רוצה לטייל באפריקה ושארצה לשלב זאת יחד עם התנדבות כלשהי. כאשר שמעתי על הפרוייקט ידעתי שזה בדיוק מה שאני רוצה.המחייה באתיופיה מאוד לא פשוטה, המדינה די מפגרת גם ביחס למדינות אחרות באפריקה, והאנשים שם מאוד מאוד אוהבים ישראלים ונתקלים בלא מעט הצקות תוך כדי חיי היומיום ברחוב, שגם לאט לאט יודעים איך לענות לאותם אנשים באמהרית, אבל אין ספק שההתנדבות עצמה היא יותר ממספקת. גם הרכזים המקצועיים בפרוייקט מאוד משתדלים להיות הכי מקצועיים שיש ולתת כל סיוע שנדרש.אני חושבת שזה מאוד נחמד להתנדב במקום שיש בו עוד חבר׳ה ישראלים, גם אפשר לפגוש עוד אנשים ולהמשיך לטייל איתם אחכ ביבשת (לגמרי קורה כל הזמן) וזה פשוט נחמד שאפשר להיות עם אנשים שהמנטליות דומה, חוויות מהצבא, מהתנועה ועוד ועוד ועוד.. הרי ישראל מאוד קטנה לעומת אתיופיה העצומה!הטיולים שעושים תוך כדי ההתנדבות כיפיים בטירוף, חברי הפרוייקט מארגנים אותם לעצמם ובגדול מטיילים איפה שרק רוצים במסגרת הזמן שיש בסופש הפתוח. אתיופיה עצומה ולכן יש להחליט גם כיצד מטיילים- בנסיעות או שמשקיעים קצת כספים ומבצעים טיסות. עניין הטיולים מוסיף עוד נפח משמעותי לכל החוויה.

קצת על הכותבת

טסתי לטיול הגדול של אחרי הצבא עם חבר שלי. התחלנו ב3 חודשי התנדבות באתיופיה דרך הסוכנות היהודית ומשם המשכנו לטייל עד למדגסקר דרך אוגנדה, רואנדה, טנזניה, זנזיבר, מלאווי, זמביה, נמיביה ודרום אפריקה.​

שאלות יתקבלו בשמחה!

בפייסבוק - Shai Klot

daniel.walters2110@gmail.com

bottom of page