top of page

דודולה והרי הבלה

  • Twitter Social Icon
  • Facebook Social Icon

שם המחבר: רותם שרביט

תאריך: 07/03/2016

אז נעבור לדרום- 
דודולה:

הגענו לדודולה כשהיא הייתה עוד בגדר שמועה מבחינתנו. לא היה כתוב על הטרק בשום מקום והחוויות נדדו מפה לאוזן. בקצרה – דודולה הינה עיירה קטנה וצנועה השוכנת למרגלותיו של רכס הבלה. בהרי הבלה ניתן לבקר בשתי נקודות מרכזיות: הדינשו (שעדיין לא עשיתי) ודודולה – טרק שיוצא מעיירה זו.

 

אז איך הגענו לשם?

בדיוק נחתנו באדיס והבנו שאנחנו לא יכולות לנסוע להרר, לפי המתוכנן, אלא אם בעוד שלושה ימים (שנראו לנו בזבוז של זמן), ובדיוק פגשנו שתי בנות שחזרו מעיירה קטנה וקסומה בשם דודולה. העיירה מפורסמת בשל הטרק המופלא שיוצא ממנה, ובשל צניעותה ויחסה החם לתיירים ובכלל.

בכדי להגיע לדודולה יש לעבור בששמנה (הזדמנות נפלאה להכיר את ראס למומבה), אך לא חייבים להעביר שם את הלילה- אפשר לתפוס מונית מתחנת האוטובוסים ישירות לדודולה. הייתי ממליצה להעביר יום יומיים אצל ראס, אם כי ניתן לשהות אצלו גם בדרך חזרה. אנחנו השארנו את החוויה שלנו אצל ראס לקינוח אחרי הטרק.

במונית מששמנה לדודולה התחלתי לשמוע צלילים שונים מפיהם של שותפיי למונית. ככל שהתקרבנו לעיירה, כך התקשיתי לתקשר עם הזולת. הגעתי למדינה חדשה.

ביטחון בדודולה –

אציין שאני וענבלי לא ידעני חצי דבר על הטרק, אפילו לא ידענו לבטא את השם ״דודולה״ נכון. אבל בתחילת הטיול תחושת הכל יכול אופפת אותי. דודולה רק הצדיקה תחושות אלו ומילאה אותנו בביטחון.

הגענו לתחנה מרכזית עיירת דודולה, נאמר לנו שיש גסט האוס קטן ויחיד בעיירה. או.קיי. מהתחנה יצאנו ימינה והתהלכנו על המדרכה עד שראינו את השלט "בלה מאונטיין הוטל". קיבלו אותנו בחום ואהבה וישר נתנו לנו חדר מקסים וצנוע עם מים חמים!!! (טיפות חמות, אבל היי, הן חמות). חבקנו את החדר בשמחה אבל הסקרנות ערבה לנו מבחוץ ולכן השארנו את הדברים בחדר וישר יצאנו לאכול. איזו עיירה קסומה! ממש מהאגדות. לא רחוק מהמלון, מהצד השני של הכביש, מצאנו מקום קטנטן וחמים והחלטנו לאכול שם. באיינטו (אנג'רה עם שלל רטבים צמחוניים) מפנק עם שתי כוסות בונה (קפה) לכל אחת ומרינדה מתוקה לקינוח עלו לנו 16 ביר (1.5 ₪ לכל אחת). הבנו שהגענו למקום הנכון. היחס הקר והמופקר לזרים נותר לו לבדו באדיס, וכרגע אפף אותנו מכול עבר יחס שעוד לא ידענו לזהות. אבל היה לנו כיף. בסוף הארוחה ניגש אלינו מקומי עם אנגלית רהוטה, ואנחנו לא מיהרנו לחשוד. חוסן, זהו שמו, שוחח איתנו במשך מספר דקות, שלאחר מהן התברר לנו שהוא מדריך של הטרק בדודולה והבעלים של המסעדה התקשר אליו להגיד לו שיושבות אלצו שתי פרנג'יות (תיירות, זרות) ואוכלות אנג'רה. מסקנה נחמדה חבריי היקרים – כשאתם מגיעים לדודולה, פשוט תגיעו! אין צורך במספרי טלפון, המלצות או חוות דעת. תגיעו, תאכלו אנג'רה, ופשוט ימצאו אתכם. חוסן הוסיף ואמר שאם לא היו מתקשרים אליו מהמסעדה, בעלי המלון כבר מתורגלים ועובדים בצמוד למדריכים. כל תייר שמגיע מצמידים לו מדריך שיספר לו על הטרק.

אנחנו מתלהבות מהעיירה, מהקלות שבה, ובחוסר השימוש בשרירי המוח. פשוט הגענו להכול התסדר לכל היותר ב20 דקות. החלטנו להקדיש את יום המחרת לשיטוט בעיירה וקניית מצרכים לטרק. אז אחרי שינה מצויינת ב"בלה מאונטיין הוטל" קמנו לבוקר רענן וצמא לבונה.

סבורני שהאוכל הכי טעים שאכלתי באתיופיה (מדברת רק על מקומי) נמצא בדודולה. חוסן לקח אותנו למסעדה שידועה כהרפתקה קולינרית ועם זאת עולה כמו כל מסעדה אחרת. יצאנו להסתובב בשוק ולקנות ירקות ופירות שלל מאכלים לטרק, מוכנות להפגין את כישרונותינו בהכנת אוכל זר. פשוט נהננו מכל רגע ביום הרגוע הזה והתכוננו למחר.

קמנו מוקדם בבוקר להעמיס את הציוד על חמוריקו (שהתיימר להיות סוסיקו) ויצאנו לדרך עם המדריך החדש שלנו – אבדי. אני לא חושבת שיש מה לספר בפרוטרוט על כל יום בטרק, אז בכפיפה אחת:

התהלכנו חמישה ימים, בחציים שמשיים ובחציים רטובים. הגשם הקל לא הפריע, אלא להיפך, יצר המשכיות לירוק ירוק ירוק הזה שלא נראה בשום עונה אחרת. גאינו לגבהים והתרגשנו מהנמוכים, מחיות הבר, מהצמחייה, מהנופים הנשקפים, וגם ומהאזורים הכפריים השקטים ששוכנים בגיא בין ההרים.

את הלילות העברנו בבקתות כפריות בבעלות מקומית, ילדים התרוצצו בין רגלינו תוך כדי שתיית תה חם עם ההגעה למחנה. אש קטנה מפזזת לה בתוך התנור ואנחנו נצמדים כאילו מה שחסר עכשיו זה שלג בחוץ.

בלילה השלישי אבדי הצהיר בפנינו שמשפחתו גרה למרגלות בגבעה בה לנו, ושם הוא גדל. ענבל התחילה לקפץ ומבלי לחשוב פעמיים או שלוש שאלה את אבדי אם ניתן להצטרף אליו לארוחה המשפחתית, ללא הזמנה. לאחר התפקעות צחוק גדולה ומובכת מצד שלושתנו אבדי אישר את ההזמנה העצמית וכולנו החלקנו במורדות הגבעה לבית קטנטן ובוצי, שם אבדי הקטן בילה את דמי חייו. נכנסנו לבית אביך ומעושן, לחלוחית העין החלה לבצבץ ואחריה דמעות עגולות ומלאות הופיעו. כל הילדים ישר מתחילים לקפץ לנו על הברכיים ולשחק במשחקי פרנג'ים שכרגע למדנו אותם (אקזומבה זומבה וכדומה). לעטנו את האנג'רה שהוגשה בפנינו. את האנג'רה בהרים הם מכינים משעורה, מהסיבה הפשוטה שלא צומח טף בגובה, ושעורה כן.

גשם בחוץ אבל לנו היה חמים ונעים עם העשן שחובק אותנו. כשהוא נחלש החלטנו שצריך ללכת

עוד ערבים אינטימיים חיכו לנו בהמשך בחברת אבדי המדריך התותח, ערבים שקטים מסביב למדורה, או ערב בישולים למשפחה שלמה שהבקתה בחזקתה. כל אלה הינם בונוסים להליכה הנפלאה בטבע הפראי והמופלא. איזה טרק זה היה J

ועכשיו פרטים יבשים:

דרכי הגעה:

מאדיס אבבה לוקחים מונית (שהם בעצם 3 מוניות) לדודולה. ואיך זה הולך?

מונית מהפיאסה לקאליטי, מקאליטי לתחנה אחרת ששחכתי את שמה (ממנה לוקחים מונית לששמנה)

אחרי יום כזה של נסיעות הייתי ממליצה כן לעצור ללילה אחד אצל ראס, לארגן אצלו את התיק לקראת הטרק וניתן להשאיר אצלו דברים נעולים ולחזור אחרי הטרק שוב (ואז להעביר אצלו את הזמן כמו שצריך). (לכל היותר 3 שעות וחצי נסיעה)

הזהרו!!! אם אתם נשארים בששמנה ואם לא – רצוי למהר אל התיקים שלכם מגב המונית/מעליה. ילדים שאטים בכדי "לעזור" לכם לסחוב אותם ומבקשים כסף. אם אתם לא נותנים הם מכייסים באגרסיביות... קרה לי פעמיים. אם אתם יודעים לצעוק באמהרית ״הודו אלא״ לי זה עזר.

מתחנת האוטובוסים בששמנה (בדרך כלל זה לא איפה שהמונית מאדיס מורידה אתכם) לוקחים אוטובוס לדודולה. (לכל היותר שעתיים)

איפה ישנים?

בלה מאונטיין הוטל. עם הגעתכם לתחנת האוטובוסים בדודולה, צאו ממנה לכביש הראשי ופנו ימינה. המשיכו על המדרכה עד שתראו את השלט. בזמנו עלה 200 ביר ללילה לזוג.

איך מארגנים את הטרק?

אז ככה, לא תוכלו לשלוט במי יהיה המדריך שלכם. המדריכים עושים סבבים וכל פעם יוצא מישהו אחר בתורו (בכדי שהשכר יהיה הוגן בין כולם). לשמחתכם – כולם מדהימים!!! כולם גדלו בעיירה או בכפרים שמסביב ומלאי מידע על הסביבה. בכל זאת איך למצוא מדריך? – פשוט תגיעו, שימו את הדברים במלון, תגידו למלון שאתם צריכים מדריך לטרק וכבר באותו יום הוא יגיע לפגוש אתכם. המשרד טיולים צמוד למלון והם עובדים יחד. בכל מקרה, גם אם לא הספקתם לעשות זאת – ימצאו אתכם (כמו שמצאו אותנו) אין דאגה.

עלויות:

אוכל: עלה לשתינו 300 ביר (והתפנקנו) – 75 שקלים לשתינו (ל-5 ימים). *לא כולל פיתות שקנינו בהמשך.

שאר העלויות: 1500 ביר לכל אחת (אם היינו 4 אנשים המחיר היה זהה) ל5 ימים. – 60 ₪ ליום לכל אחת.

המחיר כולל - מדריך, חמור, סייס, לינה, אמצעי בישול.

אם אתם ממש לא יכולים בלי מקלחת ניתן לעשות במחנה השני או השלישי "הוט באקט שאוור", זה עולה לדעתי 10 ביר למים חמים. אני עשיתי ביום השלישי בגלל שקפאנו מקור והמים היו נעימים ממש. מומלץ.

ציוד:

תכלס, חוץ מאוכל אין הרבה מה להביא. יש מיטות נוחות עם שמיכה חמה. בעיית הפשפשים קיימת גם כאן, כמו בכל מקום. הפתרון שלי היה להביא טלק (כןכן, של תינוקות) ולשים על כל הגוף לפני שאני נכנסת מתחת לשמיכה.

אם אתם בעניין של מקלחת קחו איזה סבון.

אוכל:

פרגנו לעצמכם, הכול זול. עם זאת חשבו את זמן הריקבון של כל פריט. אנחנו קנינו ירקות ל3 ימים הראשונים בלבד. האמת שבנס האבוקדו נשאר לנו עד היום הרביעי.

כדאי – דבש, קוואקר, דאבו (לחם) ליומיים הראשונים לאח"כ ניתן לקנות מהמשפחות בטרק, חמאת בוטנים קטנה, אבוקדו ושאר ירקות, אורז, עדשים קטומות, פסטה, רוטב עגבניות, מלח פלפל ותבלינים, שמן, סוכר, תה (אפשר ג'ינג'ר ולימון).

סכו"ם אמנם יש בבקתות, אבל במהלך היום בכדי למרוח אבוקדו או דבש על הפיתה אנחנו לקחנו סכום פלסטיק רב פעמי שלקחתי מהבית. אם לא תמיד ניתן למצוא אלתורים נפלאים מהטבע J

בבקתות יש כל מה שצריך בכדי להכין ארוחה מפנקת (כמובן שחוץ מתנור). יש כלי אתיופי עם גחלים, המשמש כגז, סירים, מחבתות, כפות ושלל כלים כייפים. קחו בחשבון שכמו בכל טיול יש את אתגר הסכין. תתמודדו.

אם בא לכם להתפנק – קנו פופקורן ותעשו בזמנים הקרים.

מוזמנים לקנות קצת בננות ליום הראשון ומהבננות שנרקבות ניתן להכין בננות מקורמלות שיחממו אתכם בערב (שמן, סוכר, בננות חתוכות) J

אל תתביישו לקנות, שלא יחסר, ובמידה ונשאר – תבשלו למשפחה ביום האחרון, הזמינו אתכם לאכול J

bottom of page