top of page

"הגשמת חלומות"

  • Twitter Social Icon

שם המחבר: שולי כלילי

תאריך: 07/03/2017

הסיפור האמיתי מאחורי ההתנדבות שלי

"הגשמת חלומות" במפלי ויקטוריה.

התכנון המקורי היה בכלל לטוס לניו זילנד.

אבל אז חברה פתאום סיפרה לי שבאפריקה אפשר להתנדב עם בעלי חיים- עם אריות, פילים, קופים. בתור אוהבת בעלי חיים מושבעת ישר התלהבתי ובאותו רגע שיניתי את יעד הטיול שלי. חצי שנה באפריקה, עם שבועיים התנדבות במרכז להצלת אריות, במפלי ויקטוריה. זה היה הגשמת חלום ברמה שבכלל לא חלמתי עליה.

היה לי די ברור שהם לא זקוקים שם לעזרה שלי, ידעתי בוודאות שיש להם מטפלים מקצועיים שתפקידם לטפל באריות. אבל חשבתי שהם כן זקוקים לכסף שלי (הרבה מאוד כסף! כ- 6000 ₪ לשבועיים של התנדבות) למען מטרה טובה- להציל אריות. חשבתי שזו עסקה מעולה- אני אתן לכם כסף כדי להציל אריות ובתמורה אקבל שבועיים של לשחק איתם, ולהיות בקרבת החיה המדהימה הזו.  הכי טוב שאפשר לדמיין.

הכי טוב שאפשר לדמיין? צילום: שולי

הגעתי למפלי ויקטוריה אחרי חודשיים שכבר טיילתי ביבשת, מרוגשת בטירוף לקראת החוויה של חיי.  כבר ביום הראשון לקחו אותנו להכיר זוג אחד של אריות- קוסי וקאנו. שני מתבגרים מהממים. הייתי בהלם שאני יכולה להיות בקרבתם, לגעת בהם, להסתכל עליהם ממרחק אפס מתפנקים יחד. זה היה מדהים! אחריהם הכרנו גורונים מתוקים (בני 8 חודשים) ג'לאני וג'ברה, התאהבתי בהם ממבט ראשון.

אחרי ההכרות איתם לקחו אותנו לאיזו בקתה בה הראו לנו סרטון על מרכז השימור והסבירו לנו על התוכנית. זה היה נשמע ממש מבטיח- תוכנית של 4 שלבים. בשלב ראשון מרבים את האריות במרכז ההרבעות. שלב שני האריות עם המתנדבים מתחילים לטייל בחוץ ולנסות לצוד. שלב שלישי האריות הבוגרים שסיימו עם המתנדבים עוברים לשמורה מוגנת ומסודרת בה הם חיים ללא מגע בני אדם, וצדים בעצמם. שלב רביעי- הגורים של האריות משלב 3, שמעולם לא פגשו בני אדם מוחזרים לטבע.

נשמע כמו אחלה תוכנית.

בשיא התמימות שאלתי- וואו! וכמה אריות כבר יש בשלב ארבע? המדריך גימגם שעדיין אין.

שלב 3? אממ... גם עדיין לא. שלב 2- אממ.. עדיין לא ממש.

הופתעתי ושאלתי כמה שנים התוכנים כבר פועלת, והמדריך ענה ש10 שנים. הייתי די בהלם.

עשר שנים ועדיין אין אריות אפילו בשלב שתיים?? בשלב הזה קלטתי שהמדריך ממש לא מתלהב מהשאלות שלי והוא די מגמגם ומובך.

שם התחיל הסדק הראשון בתמונה הפסטורלית שהייתה לי בראש לפני שהגעתי.

התחלתי להסתכל על הדברים בעיניים יותר ביקורתיות. לאט לאט התגלו עוד סדקים במציאות שהם ניסו שם לתאר לנו.

ערב אחד במהלך ההתנדבות אני ועוד ישראלית שהיתה בתוכנית קפצנו לבקר משפחה ישראלית שחיה במפלי ויקטוריה. ראינו על הפנים שלהם שהם רחוקים מלהתלהב מהתוכנית שאנחנו נמצאות בה. שאלנו קצת שאלות וקיבלנו תשובות שזיעזעו אותנו בהתחלה, ובהמשך פשוט לא יכולנו להאמין למה שאנחנו שומעות. הם סיפרו לנו שאת האריות (הגורים המתוקים והמהממים שכבר נקשרנו אליהם ואהבנו כל כך), את האריות מוכרים אחר כך לצייד. לצייד???? כן, לצייד. מסתבר שיש עשירים מטורפים חולי אגו שחושבים שזה מגניב ללכת עם רובה בשמורה ולצוד להם אריה. והם משלמים על זה עשרות  אלפי דולרים. העסק התחיל להיות ממש מסריח.   בנוסף הם סיפרו לנו שלמרות שאמרו לנו שהתוכנית פועלת 10 שנים זה לא נכון, התוכנית הזו פעילה כבר 20 שנה רק תחת שם אחר... לא רצינו להאמין, אבל.. החורים בעלילה רק הלכו והתרבו.

כבר כשהגענו, בכל אינטראקציה עם האריות נתנו לנו מקלות ביד, ההסבר היה שבגלל שהם גורים ואוהבים לשחק אז אם הם קופצים עלינו ורוצים לשחק ולנשוך, אז ישר ניתן להם לנשוך את המקל. זה היה נשמע מאוד הגיוני, וקיבלנו את ההסבר הזה. הבעיה היא שלאט לאט שמתי לב שהאריות ממש מפוחדים מהמדריכים ומהמקלות. זה כבר היה נראה הרבה פחות תמים. וכששאלתי את אחת המתנדבות שהיתה בסוג של קשר רומנטי עם אחד מהעובדים- היא סיפרה לי שהוא אמר לה שכשהמתנדבים לא באיזור המדריכים ממש מרביצים לאריות עם המקלות כדי שהם יפחדו מזה. 

עוד סימן שאלה שעלה לי- היה יום אחד שהכנו אוכל לאריות, ונתנו לנו לשים להם אבקה לבנה בתוך הבשר, כששאלתי מה זה המדריכים ענו- "ויטמינים". זה היה נראה לי מוזר, ועד היום אני לא באמת יודעת מה דחפו להם שם...

בשלב הזה כבר הייתי ממש בדיכאון. קלטתי שלא סתם בזבזתי את הכסף שלי, אלא שנתתי בלא ידיעתי אלפי שקלים לארגון שמתעלל באריות ובסוף עוד מוכר אותם לצייד. לא רציתי לחשוב על זה בכלל שהגורים שכל כך אהבתי חוטפים מכות מהמדריכים כשאני לא שם, וכשהם גדלים איזה אידיוט עם רובה צייד יתקע כדור ברעמה היפה שלהם כדי להרגיש גבר. אי אפשר לקלוט את זה בכלל.

חשוב להגיד שהסיפורים האלה לא עולים יותר כי רוב המתנדבים הם אירופאים ואמריקאים שטסים ישירות למקום ההתנדבות וישר חזרה הביתה, מרוצים מעצמם על כך ש"תרמו לאפריקאים ולבעלי החיים". רובם לא תרמילאים שמסתובבים ביבשת ושומעים סיפורים מפה ומשם. ובאמת, לאורך כל 4 החודשים שעוד טיילתי, המשכתי לשמוע מלבנים מקומיים עוד ועוד סיפורי זוועות על מה שקורה במרכזי השימור האלה. על מכירת אריות לצייד. על השקר שמוכרים לתיירים תמימים שמגיעים מאהבה וטוב לב ורק רוצים לעשות טוב ויש מי שמנצל את כל זה ועושה עליהם המון המון כסף.

מה הייתי מציעה למי שחושב על התנדבויות באפריקה עם בעלי חיים?

קודם כל לברר טוב טוב מה המקום שהולכים אליו. תשאלו שאלות, שאלות קשות. למקום שטובת חיות הבר הראש סדר העדיפויות שלו- אין כלום להסתיר !!! ודאו לפני שאתם נרשמים להתנדבות שחיות הבר באמת משוחררות בחזרה לטבע וברגע שהן משוקמות. לא חסרים מקרים בהם מדובר בגן חיות פרטי שעושה כסף על מתנדבים בטענה שזהו "מחסה לגורים יתומים" שגודלו בידי בני אדם ואינם יכולים לשוב וכו' וכו'. הסיפורים שמספרים למתנדבים הם מגוונים ומשכנעים.

  • באופן כללי סביר להניח שכשמקום שדורש תשלום על ההתנדבות- יש מי שמרוויח מזה, וכנראה שהמטרה היא הכסף ולא בעלי החיים. יש מקומות שבאמת אכפת להם מבעלי החיים ובאמת מתעסקים בהצלה ושימור, המקומות האלו לרוב לא ידרשו כסף תמורת ההתנדבות אלא אולי רק למחיה בסיסית ביותר.

  • כל מקום שמאפשר מגע קרוב בין בני אדם לבין חיות בר- הוא בהכרח פסול. זה נשמע ממש מגניב לחבק אריה, והגשמת חלום של הרבה מאיתנו, אבל אם נחשוב על זה- במקום שבו מאפשרים קרבה ומגע עם חיות הבר, בהכרח שוללים מהם את האפשרות להיות עצמאים ולשרוד בטבע ביום בו ישוחררו. ומעבר לכך, בשביל שאריה יאפשר לנו לחבק אותו או להצטלם איתו (בלי שיש לו קשר איתנו, בלי שגידלנו אותו מאז שהוא גור)- הוא צריך לפחד ממישהו, או שמשהו אחר שם כנראה מעוות. לאריות או לכל חיית בר אחרת אין עניין להצטלם עם תיירים או להתחבק איתם. עם כמה שהיינו רוצים להאמין שכן.

 

  • בבקשה תבדקו טוב טוב לפני שאתם נרשמים להתנדבויות. ככל שיותר אנשים ידעו, התעשיה הזו תהיה פחות רווחית ואולי נוכל באמת לעזור לחיות הבר להנצל מאנשים תאבי בצע וכוח שמשחקים בחיים שלהם כאילו הם חפצים. אתם לא רוצים להרגיש את מה שאני הרגשתי כשהאמת המכוערת התגלתה לי- הרגשת כעס, תסכול וחוסר אונים כל כך גדולה שאין לי בכלל איך לתאר את זה.  תחסכו את זה מעצמכם, בטח אם אתם אוהבי חיות ורוצים להגן עליהם.

  • אם כן התנדבתם עם חיות בר ומצאתם חוויה אחרת, תעשו טובה, אל תעלו לרשתות החברתיות תמונות שלכם עם חיות הבר. זה מייצר מיצג מטעה, שלמי שלא מכיר את נושא ההתנדבויות הרגיש ביבשת וים הרמאות שבו זה נראה כמו התגשמות חלום. זה גורם להזנה חוזרת ונשנית של התעשייה הנוראה הזו.​

  • #סלפי_עם_חיית_בר_זה_לא_מגניב !

והבקשה האחרונה היא בקשת שיתוף, שתפו את המאמר הזה עם חברים. כי רק כשניצור כמה שיותר מודעות, נוכל להילחם בתופעות מכוערות ולהציל חיות בר באמת.

מעט על הכותבת-

שולי כלילי, מטפלת בעזרת בעלי חיים, מדריכת רכיבה טיפולית. 

עובדת עם כלבים וסוסים באימון מבוסס חיזוקים חיוביים- אימון ללא כפייה. שותפה ב- "דיאלוג עם סוסים"- העברת קורסים וסדנאות לאנשי סוסים לעבודה עם סוסים מתוך הקשבה, אמפתיה ודיאלוג אמיתי.

טיילה 6 חודשים באפריקה לפני כ 7 שנים בדרום אפריקה, מוזמביק, זימבבואה, זמביה, מלאווי, טנזניה ואוגנדה. 

bottom of page