top of page

!מרוקו לתרמילאים

  • Twitter Social Icon

שם המחבר: גיא

תאריך: 07/05/2017

הקדמה
טיול מאורגן?

ישנה הנחה (שגויה) שישראלים יכולים לטייל במרוקו רק כחלק מטיול מאורגן או קבוצה. אין כל אמת בכך, ניתן לטייל עצמאית ולבד (פרטים נוספים תחת "ויזה").

עוינות לישראל?

במהלך כל הטיול בכל פעם ששאלו אותו מהיכן אני עניתי "ישראל". התגובות נעו בין אדישות להתלהבות. באף אחד מהמקרים לא נתקלתי ביחס עוין או אפילו חוסר נחמדות.

המלצות סובייקטיביות

לכל אחד טעם שונה. מה שאני אהבתי לא יאהבו בהכרח אחרים ולהפך.

אני אישית נהנה יותר מטבע ונופים. ערים יפות זה נחמד אבל זהו, וקניות זה ממש לא מעניין.

לרוב אני ממצה ערים די מהר לכן אם אתם אוהבים לטייל בעיר לאט/לעשות קניות, תוסיפו עוד 50% לזמנים שרשמתי.

ויזה

ישראלים מחויבים להוציא ויזה לפני ההגעה. למרוקו אין נציגות בארץ והוצאת הויזה מתבצעת דרך סוכני נסיעות ישראלים אשר עובדים מול סוכני נסיעות במרוקו שיסדרו את הויזה.

רוב הסוכנים ידרשו שתנחתו בקזבלנקה משיקולי ויזה למרות שישנם כמה סוכנים שאומרים שיכולים לסדר ויזה גם לערים אחרות בנחיתה (לא ניסיתי).

 

לאחר שהכל טופל, מספר ימים לפני הטיסה שלכם תקבלו מכתב הזמנה רשמי ומכתב לחברת התעופה. את המכתבים האלו תראו לחברת התעופה על מנת שתתן לכם לעלות על הטיסה (כי אין בדיכם ויזה).

עם ההגעה לשדה התעופה עם המכתבים, תקבלו את הויזה שם. ישנו חדרון בצד היכן שביקורת הגבולות (לפני ביקורת הגבולות). אל תחכו בתור (אין טעם) אלא גשו לחדרון והציגו את מכתבי ההזמנה שלכם. לאחר המתנה קצרה תקבלו חזרה את הדרכון שלכם עם הויזה בתוכו.

 

פרטים נוספים:

 

  1. ישראלים יכולים לקבל ויזה של עד שבועיים (אולי 15 יום, איני זוכר). ישנה אפשרות תאורטית להאריך את הויזה לאחר שאתם במרוקו בתחנת משטרה אבל ממה ששמעתי זה לא בהכרח יצליח אז לא כדאי לבנות על זה.

  2. עלות הויזה  הנה בין 65$ ל - 100$.

  3. יש להגיש את הבקשה לפחות 10 ימי עבודה לפני הנסיעה.

  4. סוכנים מסוימים יגידו לכם כי אתם חייבים לטוס כחלק מקבוצה/להגיע באותה טיסה כמו קבוצה מסוימת/שאר המצאות. אין אמת באף אחת מהאמירות האלו ולרוב הן פשוט משיקולים של לחסוך לסוכן כסף.

  5. מה שכן אמת הוא שלא ניתן להגיע בטיסות לאו קוסט. חברות הלאו קוסט לא מכירות את הפרוצדורה של מכתב ההזמנה (ללא ויזה בדרכון) ולכן יתכן ולא יאפשרו לכם לעלות על הטיסה. רוב הסוכנים לא יקחו את הסיכון ולא יסכימו להנפיק ויזה כשטיסת ההגעה היא בחברת לאו קוסט.


 

אני אישית השתמשתי בשירותיה של סמדר:

 

Royal Tour Maroc

Tel:04-6331771

052-6820450

Fax:072-2765588

marocoo@zahav.net.il

הכנסיות העתיקות עודן פעילות.
התניידות בתוך מרוקו
טיסות

טיסות פנים מופעלות על ידי חברת royal air maroc. כל הטיסות עוברות דרך קזבלנקה, כלומר אם תרצו לטוס ממקום שאינו קזבלנקה למקום אחר שאינו קזבלנקה תצטרכו לעשות קונקשן בקזבלנקה.

 

רכבת

אמצעי ההתניידות העיקרי בין ערים. הרכבות סבירות גם אם הקרונות ישנים.

ברכבת ישנו קרון אחד או שניים של "מחלקה ראשונה". כל מה שזה אומר זה שיש לכם מושב מוקצה עם מספר (בניגוד ללמצוא סתם מקום פנוי או לעמוד אם אין כזה) ושהם יפעילו שם את המזגן.

העלות יכולה להיות 40% יותר אבל המחירים של הרכבות לא יקרים (43 ש"ח לעומת 69 ש"ח למחלקה ראשונה לנסיעה של מעל 4 שעות).

רצוי לקנות כרטיסים למחלקה הראשונה יום מראש כי הם בהחלט יכולים להגמר.

 

מוניות

ערבוב של מוניות/מכוניות עם נהגים להשכרה. תמיד לסגור על המחיר לפני שנכנסים. רצוי לשאול במקום בו אתם נשארים מה אמורה להיות העלות.

ערים ונקודות עניין

הטיול שלי במרוקו היה די קצר (קצת יותר משבוע) לכן גם מספר היעדים לא היה רב.

 

רבאט

הבירה של מרוקו. נמצאת במרחק של שעה ברכבת מקזבלנקה.

מכיוון שהחלטתי שקזבלנקה משעממת, עם הנחיתה לקחתי מיד רכבת משדה התעופה לרבאט (לוקחים רכבת לקזבלנקה עד התחנה האחרונה, casa port ומחליפים בה רכבת לכיוון רבאט).

העיר העתיקה של רבאט (המדינה) יחסית קטנה ורגועה ויכולה להיות מעין התרגלות למרוקו.

ביליתי שם יום אחד ולדעתי זה מספיק (יום וחצי אם אתם אוהבים לקחת דברים לאט).

 

דברים לראות ברבאט:

 

  1. המדינה - חנויות ודוכנים אבל היא הרבה יותר מעניינת בערב כאשר היא מתעוררת לחיים עם המוני אנשים ודוכנים כולל אוכל רחוב. רוב אוכל הרחוב שאני ראיתי היה מרוכז ברחוב אחד בחלק המזרחי של המדינה, יכול להיות שפספסתי עוד.
     

  2. Kasbah of the Udayas - המצודה העתיקה, נמצאת ממש על קו החוף. אפשר להסתובב ברחובות שהם נחמדים ובקצה הרחוב הראשי (לכו עליו לכיוון צפון מזרח או פשוט תעקבו אחרי כל האנשים) מגיעים לחומות עם נוף יפה לים. יש גם סלע ענקי שילדים מקומיים קופצים ממנו למים ואם אתם אמיצים תנסו גם :)
    כנראה שכמה מציקנים ינסו להציע את שרותיהם לכוון אתכם אבל אין שום צורך, סרבו להם בנימוס אך בעקביות אם ינסו ללוות אתכם.
     

  3. Andalusian Gardens - נמצאים במצמוד לקסבה. גנים חמודים עם כמה בתי קפה עם נוף מעולה לים. אפשר לשבת ולהנות.
     

  4. Hassan Tower ו- Mausoleum of Mohammed V - צמודים זה לזה. עיצוב יפה ומפואר וצמוד לו המגדל (לא ניתן לעלות אליו), עם שומרים לבושים בבגדים טקסיים שלא אכפת להם בכלל להצטלם עם אנשים (לא שאנשים שאולים אותם שם).
     

  5. Chellah - קצת יותר רחוק ממרכז העיר. עתיקות, לא הספקתי להגיע.

מרקש

העיר התיירותית של מרוקו.

כ-4 שעות ברכבת מרבאט, מומלץ מאוד לקנות כרטיסים במחלקה הראשונה יום לפני.

המדינה של מרקש ענקית בהשוואה לרבאט. היא מלאה בכמויות אינסופיות של חנויות ודוכנים שמוכרים כל דבר. בנוסף לרחובות הראשיים של החנויות, ברגע שתפנו ימינו או שמאלה תמצאו את עצמכם במבוך של סמטאות לא ממופות מלאות בחנויות שמוכרות כל דבר. אני אישית נהנתי להסתובב שם, בסופו של דבר תמצאו את דרככם החוצה.

 

המועקה הכי גדולה בה נתקלתי במרקש הנה כל מיני אזרחים "נחמדים" לרוב צעירים שרוצים לספר לכם על ה-tanneries או על "פסטיבל צבעים" שם וכו. הם ינסו כל מיני טריקים כמו להגיד לכם שהם בכלל עובדים שם והולכים לכיוון, יתחילו בלהגיד לכם תפנו שם וזה ואז פתאום ילכו קצת אתכם וכו. תמיד יטענו שלא רוצים כסף אבל בסוף הם ירצו כסף עבור "המשפחות" (ה-ה-tanneries מתנהלים כקולקטיב) וכו ולא יוותרו בקלות.

ממליץ פשוט להגיד לא (ולתעקש) לכל הצעה כזו לא משנה איזה סיפור ימכרו סביב זה ולא משנה כמה פעמים יגידו שהם לא רוצים כסף.

 

לי אישית הספיקו יומיים במרקש, אם אתם ממצים ערים יותר לאט אז קחו 3-4 ימים.

 

דברים לראות במרקש:

 

  1. Jemaa el-Fna - הכיכר המרכזית. במהלך היום עמוסה ברוכלים ואנשים אבל באמת מתעוררת לחיים בערב כשאר מוקמים עשרות דוכנים של אוכל, מיצי פירות, חלזונות, אנשים שמרצים/שרים/מנגנים מוקפים במעגלים של אנשים ועוד.
     

  2. Medersa Ben Youssef - מדרסה (בית ספר ללימודי דת) שכבר לא פעיל (בעבר למדו שם כאלו שרצו להיות אימאמים במסגד  Ibn Yusuf הסמוך) וכיום פתוח לתיירים. לטעמי אולי הבניין המרשים ביותר במרקש. החצר וכן החדרים הפנימיים. עלות כניסה 20 דירהם.
     

  3. Saadian Tombs - מוזליאום מרשים ויפה. ישנו תור לא קצר לפעמים להכנס לראות את הקברים. התור זז די מהר אז כדאי בכל זאת לעמוד בו.
     

  4. El Badii Palace - ארמון/הריסות חביב. חצר גדולה, רצפות פסיפס מעניינות. מרפסת עם תצפית יפה על הכל מלמעלה, נחמד אבל אפשר לוותר גם.
     

  5. Bahia Palace - ארמון חדש יותר, בניגוד לארמון שמעל, מדובר בעיקר בחדרים יפים ובניינים.
     

  6. Photography Museum of Marrakech - מוזיאון עם צילומים מתחילת המאה ה-20 של מרקש של אז. על הגג יש בית קפה שאפשר לשבת בו. נחמד אבל לא חובה.
     

  7. The Mellah - הרובע היהודי לשעבר. כיום לא ממש נותר יותר מדי זכר לכך חוץ מסמטה בשם תלמוד תורה ובית הכנסת שסגור (מבחוץ לא ניתן לראות שום דבר מעניין). בהחלט אפשר לוותר. מה שכן סביב האזור יש הרבה חנויות תבלינים/מינרלים/ריחות וכו וכו למי שאוהב ודי נחמד.
     

  8. ה-tanneries - חצרות ענקיות בהן מעבדים עורות. הריח הוא מבחיל (לכן הן גם נמצאות קצת מחוץ לחלק המרכזי במדינה) ויתנו לכן נענע להריח בזמן הביקור. אם תרצו להכנס לאחד תהיו חייבים לשלם משהו, הסכום תלוי באם תרצו סתם להסתובב בעצמכם או שיסבירו לכם על התהליכים, בכל מקרה תסגרו מראש על המחיר, אם אומרים לך שלא צריך לשלם אל תאמינו, הם פשוט בסוף יציגו את זה כתרומה למשפחה או משהו.
    בסוף יקחו אותכם לחנות של ה-tannery הספציפי הזה שמוכר מוצרי עור. המחירים שם יהיה די מנופחים.
     

  9. Excursions - ישנם מלא טיולי יום/פעילויות שאפשר לעשות ממרקש. תראו גם לא מעט חנויות/דוכנים כאלו במהלך ההסתובבות שלכם. אני אישית לא עשיתי אותן כי הלכתי על טיול ארוך יותר של 4 ימים (ראו למטה).

פז

בפז ביליתי רק יום אחד לשמחתי.

פז עיר עם זבל ברחובות, לא יפה, לא כל כך מעניינת אחרי מרקש (עניין של חוויה אישית) ובכל רחוב (לא רק בסמטאות) תלכו לאיבוד בשלב כלשהו.

ההמלצה האישית שלי,לוותר אלא אם כן זו עצירה בדרך למקום אחר, וגם אז לא להשאר יותר מדי זמן בפז.

 

מחוץ לערים

הטיול הכי פופולארי הוא ממרקש/פז למרזוגה.

מרזוגה הוא כפר בקצה המערבי של הסהרה, סמוך לשטח שמכוסה כולו בדיונות חול יפיפיות.

לרוב עושים זאת כטיול של 3 או 4 ימים המתחיל במרקש/פז ומסתיים בעיר השניה אך ניתן לצאת ולחזור לאותה עיר אם רוצים.

אין הבדל בין גרסת ה-3 ל-4 ימים, מגיעים לאותם המקומות פשוט יש לכם יותר זמן.

הטיול הזה היה החלק ממנו הכי נהניתי במרוקו ואני ממליץ על גרסת ה-4 ימים כאשר גם שם יש בחירה בן האם לעשות את היום ה-3 ורביעי בדרכים ואז הם קלים יותר או לעשות 2 לילות במדבר ואז ביום האחרון כולו נסיעות (בחרתי באופציה השניה).

 

כמה נקודות בטיול:

 

  1. ממרקש נוסעים בדרך הנחש, ה-tichka שעוברת דרך הרי האטלס. ישנם נופים יפים של עמקים, כפרים, סלעים בצבעים שונים (אדומים צהובים וכו).
     

  2. ait benhaddou - אחת מהקסבות הכי מפורסמות. ציורית מאוד, צולמו בה עשרות סרטים ביניהם גלדיאטור.
     

  3. Dadès Gorges - סדרה של עמקים. חלקם ידועים בגידול מסיבי של ורדים (אפשר לראות בעונה, כשאני הייתי זו לא הייתה העונה לכן ראית רק את השיחים)' ה monkey fingers ישנם שם (סלעים עם צורות מעניינות).
     

  4. Merzouga  ו- Erg Chebbi - אזור שמלא בדיונות חול מרהיבות (רק חול וחול לכל כיוון, אין סלעים או כל דבר אחר בשדה הראיה). מומלץ להישאר לפחות לילה אחד במדבר עצמו (לא במלון במרזוגה).
    ישנם מספר מחנות של החברות השונות. ממליץ לוודא שלפחות לילה אחד תהיו באחד המחנות היותר מרוחקים ממרזוגה (ישנם מספר מחנות שנמצאים מעבר לדיונה אחת או שתיים רק ממרזוגה).

אני עשיתי את הטיול עם http://www.exploresaharatours.com אבל ממש לא חסרות אפשרויות. חסן, (הטלפון שלו באתר) היה זמין מאוד בוואטסאפ לענות לכל שאלה.

.מעט על הכותב- גיא, בן 37, טייל כתרמילאי בכל מזרח היבשת, ועתה השלים וטייל גם במרוקו שבצידה המערבי

bottom of page