top of page

ספארי בטנזניה

  • Twitter Social Icon
  • Facebook Social Icon

שם המחבר: זיו אוריול

תאריך: 5.7.16

טיפים והמלצות לספארי בטנזניה

הספארי בטנזניה הוא מאתרי התיירות הפופולריים ביותר ביבשת עם מאות אלפי מבקרים מדי שנה. זו כנראה שמורת הספארי המוכרת ביותר ביבשת, וגם אתם כנראה מכירים אותה מאיזה סרט טבע בנשיונל ג'אוגרפיק, ואם לא אז ממלך האריות!

 

בכתבה זו אנסה לתת מידע חשוב ובעיקר לעשות קצת סדר בכל עניין הספארי. כל החלק של בחירת מדריך ומיקוח הוא המלצה אישית שלי לאיך לגשת לכל העניין ופונה בעיקר לתרמילאים שעושים ספארי תוך כדי טיול ביבשת בידיעה שזוהי הוצאה כבדה ומשמעותית ולכם יש להערך אליה בהתאם.

 

 

סרנגטי  - Serengeti National Park

שמורת הספארי המפורסמת באפריקה, ידועה בתור 'זאת שאסור לוותר עליה' ובצדק. בשפת המסאי השם סרנגטי הוא - "מישורים אין סופיים", וזה בדיוק מה שתראו שם, מישורים אין סופיים של סוואנה מפוצצת בחיות מכל הסוגים והמינים. 

הסרנגטי בעיקר מוכר בשל היותו ביתה של "הנדידה הגדולה", תופעת הספארי שבאים לראות אותה מכל העולם. הנדידה הגדולה היא התופעה של מעל 2 מיליון חיות (מרביתן גנו, אך גם זברות ואנטילופות אחרות) שנודדות במשך רב השנה בתוך תחומי הפארק הענק ולפעמים גם מחוצה לו.

חשוב להבהיר שהספארי בסרנגטי הוא מהטובים ביבשת בכל עונה שהיא!

הנדידה הגדולה

זה פירוט הנדידה הגדולה לפי חודשים:

ינואר עד מרץ – עונת הילודה. בעונה זו החיות נמצאות בחלק הדרומי של הסרנגטי וגם גולשים לשמורת נגורונגורו (לא למכתש, אלא לשמורה עצמה שנמצאת צפונית למכתש). מרבית הילודה מתרחשת בחלון של שבועיים-שלושה באזור פברואר.

אפריל מאי - באפריל מתחילה הנדידה צפונה, אך הם עדיין נמצאים בדרום ומרכז הסרנגטי ובמאי כבר כל החיות בתנועה צפונה

ביוני החיות נמצאות במערב הפארק וחלקן אף יוצאות מתחומי הפארק, ומתאספות לקבוצות כדי לעבור את נהר הגרומטי (לא הנהר המפורסם) והנהר הזה יחד עם כל מיני שלוחות אחרות שלו מעכב קצת את עלייתן צפונה.

ביולי ואוגוסט החיות ממשיכות צפונה, חלקן במערב הפארק וחלקן דרך המרכז.

בספטמבר החיות מגיעות למכשול הגדול ביותר בנדידתן – נהר המארה, שהוא גם הגבול בין טנזניה לקניה. בנהר הן מתמודדות עם איום התנינים שבמים, וגם עם בעיות הזרמים החזקים בחלק מהמקומות. כדי להתמודד עם האיומים הן נאספות בקבוצות גדולות, ומחפשות לפעמים במשך כמה ימים את הנקודה הנכונה לחצות. לפעמים הן יחצו חזרה אחרי כמה ימי נופש בודדים בקניה.

באוקטובר עדיין יש קבוצות שחוצות צפונה וחוזרות, אך מרבית החיות מתחילות את התנועה דרומה, בדרך כלל דרך החלק המזרחי של הפארק.

נובמבר דצמבר – בנובמבר החיות ממשיכות את התנועה דרומה, לקראת הגשמים הראשונים שבדרך כלל מגיעים בסוף החודש. בדצמבר החיות כבר מגיעות ליעדן בדרום הפארק, לקראת עונת הילודה.

 

מכתש נגורו נגורו - Ngorongoro Crater

אזור השימור נגורונגורו הוא שטח רחב והררי, השומר לא רק על החיות אלא גם על מעל 50 אלף בני מסאי שחיים שם. החלק המפורסם ביותר בתוך השמורה הוא מכתש נגורונגורו, מכתש תלול שנוצר לפי 2 מליון שנים, וקירותיו התלולים יוצרים שטח שלחיות קשה להיכנס ולצאת ובעצם נוצר עולם אקולוגי שלם ונפרד בתוך המכתש. במכתש המון וחיות מכל הסוגים, כולל טורפים ואוכלי עשב, ואלפי פלמינגואים באגם שבאמצע המכתש. בחודשים דצמבר-מרץ חלקים מהנדידה הגדולה מגיעים עד לצפון השמורה, בגבול עם הסרנגטי (לא במכתש)

 

טרנגירי - Tarangire National Park

הפארק ה6 בגודלו בטנזניה, שנקרא כך על שם נהר הטרנגירי הזורם לאורכו. הטרנגירי מאופיין כשמורת הפילים ועצי הבאובב, וגם ידוע בתור הבית של האריות המטפסים על העצים.

 

  

אגם מניארה - Lake Manyara National Park

אגם מניארה הוא שמורה קטנה יותר, שסובבת בעיקר סביב האגם. גם שם יש הרבה חיות וקצת גיוון בצמחיה - אזורים יותר סבוכים ומיוערים מהסרנגטי למשל.

 

 

*חשוב להבין - במניארה או בטרנגירי נהוג להתחיל את היום הראשון משתי סיבות עיקריות:

1. הוספת יום אבל בעלות מוזלת 

2. גיוון מבחינת הנופים והצמחיה ולפעמים גם חיות אחרות.

 

אנשי הבושמן

בספארי יש אופציה להקדיש יום לאנשי הבושמנים. ביום הזה יקחו אתכם לשני שבטים של אנשי הבושמן, שבט של ציידים ושבט של צורפים. מגיעים לשם הם מראים לכם איך הם צדים, מה אם אוכלים, איך הם צורפים תכשיטים, ומלמדים אתכם קצת לרקוד ולראות בחץ וקשת. העסק שם מאוד מתויר והם מאוד רגילים למבקרים, מה שמסיר כל תחושה של אוטנטיות בעניין. יש הרבה ביקורות על זה שהדבר הוא סוג של "ספארי אנושי", אבל זה גם תלוי באיזו גישה ובאילו ציפיות מגיעים למקום.

זה משהו שאפשר גם לעעשות כטיול נפרד מהספארי

 

עלויות של השמורות השונות:

המחירים נכון לדצמבר 2017, כל המחירים הם בדולר לאדם ליום או ללילה.

עלויות נוספות 'רשמיות':

1. עלות רכב לכניסה למכתש נגורו נגורו = 200$ (זה מתחלק בין הקבוצה).

2. עלות מעבר בנגורו נגורו על מנת להגיע לסרנגטי – "Transit fee" - 50$ לאדם.

**זה בעצם נוצר מזה שהדרך היחידה להגיע לסרנגטי מהצד של ארושה זה לעבור דרך נגורו נגורו, ולכן אם עושים לדוגמא יום בנגורונגורו ואז יומיים בסרנגטי, בדרך חזרה עוברים שוב בנגורונגורו ולכן משלמים על המעבר שם, מחיר של יום שלם בשמורה.

 

 

 

עלויות נוספות של המפעיל ספארי:

עלות הג'יפ – מחיר "ג'יפ ליום" הוא מחיר מאוד משתנה, וזה בעצם השכר וההוצאה העיקרית של המפעיל. זה מאוד משתנה ומפעיל יכול לקבוע את זה ב250$ ליום בעוד אחר ירד ל150$ ליום. זה 100% מיקוח שלכם מול המפעיל.

אוכל -  המחיר המקובל ל"הכל כלול" הוא 15$ לאדם ליום. כשמשלמים את זה החברה מוסיפה לכם שף וציוד בישול לרכב, ומכינים לכם ארוחות בוקר צהריים וערב.

לינה – האפשרויות השונות הן לינה באוהלים שלכם, השכרת אוהלים ושק"שים מהמפעיל, או לינה בחדרים ולודג'ים. גם פה העלויות משתנות, אבל כאן חשוב להבין שאין למפעילים הוצאות בזה שהם מספקים לכם אוהלים, ולכן חלק מהמפעילים יכולים לזרוק לכם את זה "על חשבונם" כדי להראות לכם כמה הם רוצים שתעשו איתם את הספארי.

*כל החברות גם יכתבו לכם במהלך המשא ומתן שהמחיר הזה לא כולל טיפים.

 

 

בחירת מדריך ומיקוח
השיטה שאמצליץ פה היא השיטה שאנחנו נקטנו בה, כשעשינו ספארי כחלק מטיול תרמילאי באפריקה: 

  1. גיבוש הקבוצה – בין אם אתם אחד או שניים או שלושה, יש לכם קלף מיקוח הרבה יותר חזק כשאתם "ג'יפ מלא" ולא מחפשים להצטרף לקבוצה אחרת. הג'יפים בספארי מכילים עד 7 אנשים, אני ממליץ לנסות להגיע לקבוצה של 6, ככה עדיין יחסית נוח בג'יפ ולכולם יש "חלון" משלהם. 7 זה גם אפשרי אבל טיפה יותר צפוף.
     

  2. קבלת ההחלטות – בשלב זה תבנו לעצמכם את התכנית שאתם רוצים:
    - כמה ימים של ספארי אתם רוצים
    - באיזה שמורות אתם רוצים להיות
    - אוכל - האם אתם מתכננים לבשל לבד, או רוצים שהמחיר יכלול אוכל.
    - לינה – האם אתם ישנים באוהלים שלכם, אוהלים מושכרים, או חדרים ולודג'ים
     

  3. תחילת המשא ומתן – אפשר לסגור הכל במקום, אבל מומלץ להתחיל משא ומתן באימייל כשבוע-שבועיים לפני שמתכננים להתחיל את הספארי.
    אנחנו חרשנו את האינטרנט בשביל להוציא משם כתובות אימייל של מדריכים מומלצים, שלאנשים היו רק חוויות חיוביות איתם.
    אחרי גיבוש הרשימה שלחנו מייל ראשוני לכולם, לקבלת הצעה ראשונית.
    *הם יחזירו לכם הצעות שיכולות להיות שונות אחת מהשניה בכמה מאות דולרים.
     

  4. המשך המשא ומתן – כדי להגיע למחיר נמוך, תראו להם שאתם מבינים את העלויות השונות.
    תכתבו להם את החישוב שלכם של ה"עלויות הרשמיות" ותבקשו פירוט של שאר המחיר שהם מבקשים, וככה תראו שהמחיר מתחיל לצנוח.
    כמובן שבכל פעם שמישהו נותן מחיר יותר נמוך, שולחים מייל לכולם ושואלים אם הם יכולים לשפר את ההצעה שלו.
     

  5. סגירת הספארי – אפשר לסגור באימייל אם הגעתם להצעה שאתם מרוצים ממנה, או למשוך את זה עד להגעה לארושה ואז לסגור במקום. לדעתי גם פה וגם בכל אטרקציה תמיד עדיף לסגור בסוף במקום.

קצת על הכותב

יחד עם חברתי הדס יצאנו באוקטובר 2015 לטיול של חצי שנה ביבשת. התחלנו באוגנדה ועשינו את כל הדרך עד דרום אפריקה דרך טנזניה, מלאווי, זמביה בוצוואנה ונמיביה.

מוזמנים לפנות בכל שאלה!

זיו – 0524343480

Zivoriol1@gmail.com

bottom of page